Belépés

BelgaHírekKeresésOldalakHirdetésekRegisztrációBelépés

Történet
GROENENDAEL
TERVUEREN
MALINOIS
LAEKENOIS
Standard
Megfontolások
A kölyök vásárlása
Általános tanácsok
Kiképzés
Kölyöknevelés
Engedelmesség
Őrző-védő kiképzés
Agility
Kiállítási felkészítés
Tenyésztés
Vendégkönyv
Fórum
Linkek
KapcsolatBy:Cirike

A Tervueren

    Nevét - Tervueren - egy Brüsszel környékén található helyrõl kapta. A fajtaképnek megfelelõ tervueren színe inkább rozsdabarna, a fedõszörzet és a pofa fekete. Színe lehet nagyon sötét is, de a tenyésztõk szerint azok a kutyák, amelyekben sok a fekete, nem igazán kívánatosak.
    Abban az idõben, amikor Rose groenandaelokat is tenyésztett, Danhieux Duc de Groenendael-lal fedeztetett egy Miss nevû szukát, aki nagyon jó örökletes tulajdonságokkal rendelkezett. Duc de Groenendael egyébként két nagyszerû, hoszzú szõrû fekete kutya, Petite és Picard d' Uccle leszármazottja volt, Miss pedig két szép, barnás sárga hosszú szõrû kutyától, Tomitól és Poestõl származott.
    Miss elsõ almából Danhieux kiválasztott egy sötét és barnássárga hosszú szõrû kan kölyköt, akit Milsartnak nevezett el. Ez a kutyakölyök volt a múlt század elsõ tervuerenje. A tervueren a kezdetekkor folyton a nagyobb népszerûséget élvezõ "idõsebb báty", a groenendael árnyékában maradt. Azok, akik a fajtákat és azok változatait nem ismerik igazán jól, a tervuerent a groenendael "hibás" közeli rokonának, néha keverékének vagy alfajtájának hitték. A helyzetet persze az is nehezítette, hogy amikor néha egy-egy kiállításon részt vett egy tervueren, mindig egészen más volt, mint a korábban látott fajták képviselõi.
    Az eredményes ám igen fáradságos tenyésztõmunkát fokozatosan kezdték el. A tervueren egyre gyakrabban jelent meg a nyilvánosság elõtt, és sajátosságai egyre nyilvánvalóbban elkülönítették a többi belga juhászkutyától. Így lett belõle idõvel általánosan is ismert és elfogadott változat.
    Bár a tervueren indulása nehéz volt, az évek folyamán ez a fajta sokkal erõteljesebben fejlõdött, mint a többi három változat. Korábban a tervueren elég ritka volt, de manapság egyes országokban gyakoribb, mint a groenendael.
    A tervueren természeti örökségként megõrizte a belga juhászkutyák számos jó tulajdonságát: pl. képes akármilyen mentési feladat ellátására, s igen jól tanítható. Ezek a képességek a származástól kezdõdõ tenyésztési munkának is köszönhetõk. Kulcsszerepet játszik a fajta elõremenetelében a jellemvonások megszilárdítása is.

Tervueren
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?

developed by Centrumnet Systems