Belépés

BelgaHírekKeresésOldalakHirdetésekRegisztrációBelépés

Történet
GROENENDAEL
TERVUEREN
MALINOIS
LAEKENOIS
Standard
Megfontolások
A kölyök vásárlása
Általános tanácsok
Kiképzés
Kölyöknevelés
Engedelmesség
Őrző-védő kiképzés
Agility
Kiállítási felkészítés
Tenyésztés
Vendégkönyv
Fórum
Linkek
KapcsolatBy:Cirike

A Malinois

    A malinois kutyákat néha malinai juhászkutyáknak is nevezik. Ezt az elnevezést a Nyugat-Belgiumban, az amberei tartományban található Malinois vagy mechelen város után kapta.
    Nehéz analitikus vizsgálatot csinálni egy olyan fajtáról, amely egyes kutatók szerint a közép-európai juhászkutyáktól származik, de amelynek csontozata valójában ugyanolyan, mint a többi belga juhászkutyának. Legvalószínûbb a kapcsolat a groenendael-lal, sõt a tervuerennel is. Az az állítás, amely szerint a malinois a közép-európai juhászkutyáktól származna, nem elfogadható.
    Erõs indok ez ellen az, hogy a másik három belga juhászkutya típus is éppen Malinois város közelébõl származik, és a morfológiai különbségek igencsak elenyészõek a fajtameghatározás szerint.
    1899-ben mutatták be a rövid szõrû Tomy nevû kant, melynek apja szüklésbarna, anyja barna csíkos volt. Azt nem tudjuk, honnan származott Samlos nevû apja, azt viszont igen, hogy anyja az a Diane volt, akinek apja Vos I, mahagóni színû, durva szõrû volt, anyja Lieske pedig rövid szõrû, csíkos. A mai malinois két további fontos õse Dewet és Tjop volt, mindkettõ õsei között voltak durva szõrûek. Dewet állítólag meglehetõsen világos színû volt, de nagyon sötét volt a maszkja, míg Tjop teltbarna volt, maszk nélkül.
A malinois, munkakutya minõségében hamarosan jobbnak bizonyult valamennyi egyéb belga juhászkutya változatnál, ez máig így van, bizonyítják a malinois remek munkakutyavizsga eredményei.
    Gyakorta megtörténik, hogy egy fajta fõ típusa iránt sokkal több kutyatartó érdeklõdik, így a fajta többi változata iránt kisebb lesz az érdeklõdés. Ez különösen észrevehetõ akkor, ha a fajtaszövetség csak a fõfajta típust veszi figyelembe, a többi fajtaváltozatot pedig kevésbé. A ritkább típusok elõnyévé ez akkor válik, amikor a kiállításokon kevesebb lesz a vetélytársuk.
    A malinoist 1899-ben fogadták el hivatalosan Belgiumban, ahol jelenleg is nagyon kedvelt kutya, míg máshol szinte ismeretlen, ráadásul néha összekeverik a német juhászkutya kevésbé tipikus példányaival.

Egy kutyámat sem szeretném menhelyen viszontlátni! Egy kutyámat sem szeretném menhelyen viszontlátni!
2008-01-01 14:48:35
Rudas Gabriellával, a Von Dorlatos malinois-kennel tulajdonosával igazán kellemes helyen, a ku

http://www.kutya.hu
A dobogó csúcsán A dobogó csúcsán
2007-11-11 16:42:10

A dobogó csúcsán Nemzetközi sikert ért el a magyar kutyasport Abban a kivételes helyzetben

http://www.kutya.hu
Malinois, a korántsem balga belga Malinois, a korántsem balga belga
2007-11-02 20:52:55
Malinois, a korántsem balga belga Belga juhászkutya alatt a köznyelv leginkább a tervuerent

http://www.kutya.hu
Ékkövet vésõvel? Ékkövet vésõvel?
2007-10-13 20:08:04

A kutyafajtákat felületesen ismerõ emberek többsége általában észrevétlenül megy el a

http://www.kutya.hu
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?

developed by Centrumnet Systems