Belépés

BelgaHírekKeresésOldalakHirdetésekRegisztrációBelépés

Történet
GROENENDAEL
TERVUEREN
MALINOIS
LAEKENOIS
Standard
Megfontolások
A kölyök vásárlása
Általános tanácsok
Kiképzés
Kölyöknevelés
Engedelmesség
Őrző-védő kiképzés
Agility
Kiállítási felkészítés
Tenyésztés
Vendégkönyv
Fórum
Linkek
KapcsolatBy:Cirike

Előzetes megfontolások

Akar Ön kutyát tartani?

Mit sem sejtve járjuk utunkat, melyet hirtelen egy gyönyörû belga juhászkutya keresztez, büszkén emelt fõvel követve urát és parancsolóját. Szépség, elegancia, magabiztosság, erõ - lenyûgözõ.
Máris megszületett a gondolat : „Egy ilyen szép kutyát én is szeretnék társul." Csakhogy:
- Van-e önnek napi két-három órája, hogy biztosítsa négylábú társának a szükséges testmozgást?
-Meg tudja-e szervezni, hogy ne kelljen a kutyának rendszeresen órák hosszat unatkoznia?
-Van-e önnek elég érdeklõdése és türelme ahhoz, hogy a kutyát megfelelõen kiképezze?
-Hajlandó-e vállalni azt a többletmunkát, amelyet a kutya okoz a lakásban tartózkodásával?
-Tud-e lakásban saját, nyugodt vackot biztosítani a kutyának?
-Hajlandó-e üdüléseibe, utazásaiba is belekalkulálni a kutyát?
-Akar-e ön végezetül másfél évtizeden át elismert falkavezér lenni?

És akkor még nem is szóltunk arról a sok apró bosszúságról, amivel a kutyatartás jár. Az érthetõ lelkesedés ellenére tisztázzuk tehát magunkkal, hogy a kutya mint társ egy sor valós igényt támaszt, melynek kielégítéséhez a gazdának sok idõre, türelemre és életforma-korlátozásra van szüksége.
Ami a belga juhászkutya tartását illeti, nyomatékosan hangsúlyozzuk, hogy ez a fajta kifejezetten családi kutya, s nem alkalmas kenneltartásra. ( Kivéve természetesen azt az esete, amikor egész falka él együtt megfelelõ helyen, mint ahogy az például tenyésztõknél szokás. )

A választásról és a változatokról

Az elõzõ fejezetekben már bemutattuk a négy változatot. Aki még nem szeretett bele a belga juhászkutya valamelyik változatába, vagy a ritka laekenois-t csak képrõl ismeri, tisztán elméletileg megalapozott tudása alapján bizony nehezen fogja kiválasztani jövendõ társát.
A legjobb alkalom a fajta sok képviselõjének és változatának megismerésére minden bizonnyal a kutyakiállítás. Ott nyugodtan lehet szemlélni a négylábúakat és ha a látogató néhány órán át figyelemmel kíséri a bírák munkáját, tanulhat is, nem is keveset. A kiállítások idõpontjáról és helyszínérõl szívesen ad tájékoztatást a Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesülete.
Ám ha a kutyabarát nem vállalkozik ilyesmire, akkor az egyesülettõl megkaphatja a tenyésztõk címjegyzékét és a kennelben is megismerkedhet a négylábúakkal. Egyetlen tenyésztõ sem utasítja vissza a komoly érdeklõdõt, hiszen az csak becsülendõ, ha valaki ilyen gondosan választja ki jövendõ társát. Ezenkívül a tenyésztõ tájékoztatást is adhat kutyái különleges sajátosságairól, hiszen az egyes változatok között különbségek vannak.
Ha már döntött, akkor célszerû azonnal elõjegyeztetni a következõ alomra.

Kant vagy szukát?

Sokakat furcsa elõitéletek vezetnek, amikor jövendõ kutyájuk nemérõl döntenek. Van, aki úgy véli, hogy a kan nem ismer föggõséget, s természete szerint magányos. Akaratát könyörtelen erõszakkal kell megtörni, hogy használható kutyát faragjunk belõle, ráadásul olyan hihetetlenül agresszív, hogy a fajtatársak közötti barátság szinte elképzelhetetlen. Mások úgy vélik, hogy a szukából hiányzik a védelmi ösztön, egyszerûen gyáva, hajlamos a világfájdalomra. Mi is hát a valódi különbség?
Elõször is a külsõ megelenés. A kan magasabb, erõsebb felépítésû és nyakán, mellkasán buja a sörénye. Ami a gazdájához fûzõdõ viszonyt illeti, a kan természetesen aláveti magát falkavezérének, ha õ erre méltó módon viselkedik. Az rendre beigazolódik, hogy a kan a kiképzés során, de a mindennapi életben is több autoritást követel, mint a szuka - ám erre nem kellene erõszakos "akaratmegtöréssel" reagálni. Igenis, van barátság a kanok között, de ennek elõfeltétele a rangsor tisztázása. A kanok valóban hajlamosak arra, hogy demonstrálják egymásnak pozíciójukat, de e rangsorküzdelem során ritkán kerül sor valódi harapásokra. Az a túlzott agresszivitás, amely egyes kanokat arra lésztet, hogy szinte ok nélkül éreztessék harapásuk erõsségét négy- vagy kétlábúakkal, egyértelmûen a felelõtlen tenyésztésre vagy tartásra vezethetõ vissza. Ez egyébként a belga juhászkutyákra nem is igen jellemzõ. Végül vegyük még figyelembe azt is, hogy a kan nem ismer sem istent, sem embert, ha egy tüzelõ szuka nyomába ered. Senki se ringassa magát abba az illúzióba, hogy errõl a "bûnöcskérõl" le lehet szoktatni a kutyát. A jámbor kutya természetesen engedelmeskedik gazdája szigorú pillantásának a csábító illat ellenére is, de meg fogja ragadni az elsõ adandó alkalmat, hogy tiszteletét tegye az illatos szukánál. Hím fajtatársaihoz képest a szuka kecsesebb, elegánsabb. Ha nyugodtan és következetesen bánnak vele, hamarabb kész ura és parancsolója iránt feltétlen hûséget tanusítani, mégpedig érzékeny módon.
Természetesen a szukák között is van rangsorküzdelem. Barátság közöttük is csak akkor alakul ki, és marad fenn, ha az egyik szuka elismeri a másik fölényét, a másik pedig feljebbvalóhoz méltóan viselkedik. Ha idegen szukák találkoznak, jól megfigyelhetõ, hogyan követelik meg az alacsonyabb rangútól a szükséges tiszteletet. Ha a békés eszközök nem elegendõek a viszonyok tisztázására, akkor kivillantják foguk fehérét, égnek áll a szõr a hátukon, hipnotikus pillantással körültáncolják a "rivális nõt" - ez pedig többnyire elegendõ egyikük meghátrálásához, anélkül, hogy kárt tennének egymás szépségében. Valódi verekedésre kivételesen kerül csak sor, de az kevésbé kíméletes, mert a szukák hamarabb átlépik az imponálás és a támadás közötti határt, mint a kanok. A jövendõbeli szukatulajdonosok készüljenek fel arra, hogy nagyjából fél évente el kell viselniük a hódoló lovagok szívszaggató látványát, valahányszor tüzel a szukájuk. A szuka 7-14 hónapos korában tüzel elõször. A tüzelés mintegy három hétig tart, az elsõ nyolc nap még teljesen veszélytelen, noha legkésõbb ekkor heves érdeklõdést kezdenek tanúsítani a szuka iránt a kanok, de ebben a szakaszban a nemkívánatos utánpótlás fogamzása valószerûtlen. A következõ 6 nap során ajánlatos vigyázni, mert az a fogamzóképes idõszak. Természetesen, mint minden szabály esetében, itt is van kivétel. Elõfordult már, hogy a 15. nap után is fogamzóképes volt még a szuka. Csak egyvalami segít: ha a 7-8. naptól állandóan felügyeljük a szukát. Amíg a vérzés sötétvörös, addig nem fogamzóképes a szuka, ám ha világosabb, nyálkás váladék jelenik meg, megkezdõdik a kritikus szakasz, melyben a szuka magatartása is megváltozik. Van úgy, hogy rendkívül nyugtalan lesz, vagy éppen ellenkezõleg, aluszékonnyá válik. Ha kant vesz észre, felé törekszik, s ha nem lenne pórázon, azonnal elrohanna vele. Ha a kan szaglászni kezdi hátsó részét, farkát oldalra csapva merev lábbal és pillantással állva marad.
Aki több tüzelési idõszak alkalmával megfigyelte belga juhász szukáját, már viselkedésérõl meglehetõsen pontosan meg tudja állapítani, melyik szakaszban van éppen. Száz százalékos biztonság természetesen nincs, de a 16. nap után általában megszûnik a veszély. A váladékozás csökkenni kezd, a szuka már csak játszik a kanokkal, ha ugyan keményen el nem marja õket, ahogy a tüzelési idõszakon túl általában történik, ha "tolakodóvá" válik egy kan. Minden eléggé bonyolultnak tûnhet, és az is az elsõ alkalommal. Mégis felelõtlenségnek tartjuk a hormoninjekcióval elfojtott tüzelést. Igaz, manapság bevett szokás mindent agyonkezelni hormonnal, de legalább saját kutyánkat óvjuk meg ettõl. Mára már bebizonyosodott, hogy a hormoninjekciók hosszú távon károsak az egészségre. A különösen óvatos kutyatulajdonosnak egyébként rendelkezésére áll egy egyszerû "óvszer": szukáját a 7-8. naptól a tüzelés végéig csak rövid pórázon sétáltatja, hogy elvégezhesse szükségét, amúgy pedig a lakásban tartja. Úgy tûnik, az a kisebb baj, ha néhány napon át a szuka nem futkározik.
  	 „A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast” „A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast”
2008-02-25 22:18:22
„A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast” Jack London Kisgyere

http://www.kutya.hu
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?

developed by Centrumnet Systems